hasonló bejegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2021. július 4., vasárnap

Napraforgó

Megkért egy családtagom, hogy a születésnapjára készítsek szőnyeget az előszobájába. Már tavaly vadászott az előszoba színeivel harmonizáló pólófonalra, amit meg is vett. Így én csak a munkámat tettem bele. 

Az első dolog, amit rögtön láttam, hogy a narancs színű gyengébb minőségű, a hátulja jóval világosabb. Amivel már csak akkor szembesültem, amikor a csomagocskát kibontottam, hogy a két fonal vastagsága igencsak eltér egymástól. Annyi instrukciót kaptam még, hogy a barnából legyen benne több. (A narancs eléggé élénk színű, magamtól se szerettem volna "mellbevágó" hatású szőnyeget.)

Még jó, hogy nem nézett ki semmi mintát, mert ilyen vastagságbeli különbség behatárol és alighanem én se vagyok alkalmas a túlzott kötöttségekhez. Természetesen elképzelésem nem volt. Mindig gondolkoztam, hogy mi legyen a következő sorban, amit kivitelezni is tudok, nem túl sok a narancssárga.

A két fonal közötti különbséget jól mutatja, hogy a napraforgó szirmokra hasonlító rész egy két szembe öltött, egyben befejezett félpálca. Az előtte-utána sorban egyráhajtásos pálcák vannak barnából. Végül nekem ez a szirmos sor tetszik a legjobban, de örülök a következő narancssárga sornak, a hátsó szembe öltött kúszószemnek is. Ez a pólófonalazás valóban kíván némi rugalmasságot, mert az hogy kifeküdjön a szőnyeg, olykor cselezést kíván; egy-egy berejtett szemet ide-oda vagy összehorgolást. 

A szirmok közelebbről:

A szélére valami olyasmit akartam ami jobban lefogja a szélét, súlyosabb, vastagabb. Ekkor szembesültem igazán a narancs bumfordiságával. Mégha csak sima sor lett volna se úszom meg azt, hogy vagy megszabom a fonalat vagy kihagyok szemeket. Inkább az előbbit választottam. Ez is kísérletezés kérdése volt, hogy mégis mennyit kell levágni belőle. Sok lett a törmelék. Végül a két motringból alig maradt valami.

A pólófonalból horgolt szőnyegek szerintem a rongyszőnyeg modern változatai. Nyilván benne van a fonalvastagságok adta egyediségek is. Igyekeztem. Igazából szépen kifekszik. Lehet, hogy első alkalmakkor kell neki egy kis kihúzogatás, de egyébként a súly is meghozza a kívánt hatást. Kellemes rálépni mezítláb. Teherbíró darabok. Nekem kedvenceim.

Sajnos nem adják vissza a képek a fonalak igazi színét. Meleg, nyári színek. Itt egy fokkal jobban hasonlít a valósághoz:

Fonal: YarnArt Maccheroni B-37 (vörösesbarna)

barackos narancs színű (nem volt címkéje)

Tű: 9 mm és 10 mm

A széle: videó

6 megjegyzés:

  1. Különleges lett, nekem inkább lilásnak tűnik a barna szin...cssodálom aki ezeket a fonalakkal tudnak dolgozni, biztos az ember keze kikészül tőle...

    VálaszTörlés
  2. Nem lehet vele gyorsan dolgozni, az biztos. Viszont mérettől függően fél-egy nap alatt kész egy szőnyeg. Az ember "áhít" egy nap szünetet legalább. Egyébként nem igazán lilás és a sárga sem olyan, mint a képen. Viszont ezúttal a telefon jobb képet készített, mint a jó öreg fényképezőgép.

    VálaszTörlés
  3. Ha lila alatt a padlizsánt értetted (nem a lila pasztellos árnyalatát), akkor abban igazad van. :)

    VálaszTörlés
  4. igy újra nézve, az utolsó képen tényleg padlizsán szín látható...Ez a meleg téged úgy tűnik nem tesz padlóra, ami a kézimunkázást illeti...Biztos mindenkit megvisel...
    Nem olyan rég néztem, hogy hol laksz...tudom nagy város... még soha nem jártam arra, de mindig szívesen gondolok a városodra, mert "csipke" Marika adta meg a kezdő lökést és a segitséget, hogy a hajócsipkét megtanuljam...Nagyon sok emberkét tanitott meg a csipke készítés rejtelmeibe...Nem tudom Te ismered :-e...A város is kitüntette...Tőlünk nem messze nyaraltak,anno akkor, írt nekem, hogy szivesen megtanitana a hajócsipke készitésére...amig itt nyaralnak..Mindig szívesen gondolok rá...sokat köszönhetek neki...

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. A meleg ellen sajátosan védekezek. Szerintem semmivel nem jobb, mint a tél. Én már kinőttem abból, hogy kifeküdjek a napra vagy direkt keressem a lehetőséget a barnulásra. Szeretem reggel elintézni a dolgaimat (bevásárlás, csavargás). Természetesen nem lehet mindent megúszni, járok kint napközben is, de minél kevesebbet. Nyilván lesz strand is, mert nem akarom, hogy anélkül teljen el a nyár. Egyelőre még most csak kis szabadságon vagyok (pár nap). Szerencsére a munkahelyemen még hűvösebb van, mint itthon.
    Nálunk nagyon meleg nyarak vannak. Mindig várjuk az esőt, amikor azt jelzik előre. Utólag hallgatjuk a híradóban, hogy itt ilyen vihar volt, meg ott. Múltkor is mondták, hogy "délen" lecsapott. Olyan mint ha a térképen se lennénk, ide kb. soha nem jut eső. (Pedig nagyon örülnénk néha egy kis zápornak, de képes egész nyáron alig esni és száraz a levegő.) Mi nem voltunk a múltkor se elég délen ezek szerint.
    Marikát ismerjük. Anyum járt hozzá rece tanfolyamra. Az az igazi specialitása. Nagyon lelkes mindig Marika.
    Legjobb szó a mostani kézimunkázásaimra az, hogy szertelen. Mindig mást akarok, más köti le a figyelmemet. Erősen csapongok, de hagyom magam sodródni az árral, hiszen hobbiról van szó.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...