hasonló bejegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2020. október 10., szombat

A rossz fonalválasztás

Nincs mit szépíteni. Olykor mellényúl az ember. Főleg, ha hasonló összetételű fonallal még nem volt dolga. Ez történt velem a bordó zokni elkészítésekor. Kontrasztnak nem egy gyapjú-nylon összetételű fonalat választottam, hanem egy gyapjú-selyem tartalmút. Gondoltam, úgy is kevés benne a selyem, mindössze 25%, bírni fogja ez. Nem így lett. Pár használat után nemezelődött. 

Mivel a zokni egyébként jól illeszkedik a lábamra a megmentésében gondolkoztam. Melynek első lépése:

Leskalpoltam a zokni elejét. Az elképzelés az volt, hogy a szemeket felszedem és azok fogyasztásával érem el a megfelelő nagyságot. Logikus, hogy amilyen ütemben szaporítottam (mivel orránál kezdtem), most pont olyan ütemben kell fogyasztani. Ugyanez a saroknál. A szárát meghagytam, mert az nagyon jól sikerült és az kevésbé van kitéve terhelésnek.

Jobb oldalt az eredeti, bal oldalt az új:

Oldalról:

 

 

Az új sarokrész:

Három technikát igényel:

  1. Szemek felszedése
  2. Afterthough heel és
  3. Kitchener stitch
Szemek felszedése:
 
Az első egyszerűnek hangzik, de lényeges lépés. Nem szabad belevágni a leendő munkaterületbe. Tapasztalatom szerint eleve célszerű még ép állapotban tűre felszedni a szemeket és csak utána vágni a tű közelében. Így könnyebben elkerülhető a szem leszaladása vagy az hogy belevágunk. (Nekem sikerült mind a kettő.) 

 
Afterthough heel:
 
 
(A videót egyébként érdemes végig nézni. A zoknit teljes hosszban megköti először. Gyakorlatilag egy orránál zárt csövet köt és utólag alakítja ki a sarkát.)
 
Viszonylag egyszerű technika és a fogyasztás megoldását takarja a név (illetve szószerint, hogy utólagos megoldás, de természetesen készíthetjük eleve ilyenre, sőt megfontolandó!). A szemek szintén két részre - talp és felső rész - osztva vannak egy-egy tűn. 
  • egy szem leköt, 
  • egy balra dőlő fogyasztás, 
  • sima szemek, mikor már csak három szem marad 
  • jobbra dőlő fogyasztás
  • egy szem leköt
A másik oldalon is ugyanígy. Körbe haladunk.

Egy idő után a fogyasztások hatására már csak a kezdeti szemszám 1/3-a van a tűkön. Ekkor jön a 

Kithener stitch:

Ezt inkább látni kell. Arra az elgondolásra, annak megfigyelésére alapul ahogy a sima szemek állnak a tűn a kötéskép alapján. Varrótűvel összedolgozzuk a két oldalt. Két tű van szemben, egyik felőlünk. A kezdeti lépést kivéve mindig a tűk két-két szemén dolgozunk. Először a felőlünk lévő tűn, majd a tőlünk távolabb lévőn:
  •  első szembe balról jobbra, második szembe jobbról balra szúr (első tűn)
  •  első szembe jobbról balra, második szembe balról jobbra szúr (második, távolabbi tűn)
Ezt a két lépést ismételgetjük míg el nem fogynak a szemek. A videó róla.


Az összes közül az első lépés, a vágás és a szemfelszedés az amin igazán elcsúszhat a dolog. Persze onnan is menthető; anyagba belevágás esetén sor visszabontásával (főleg ha engedi a zokni hossza), lecsúszott szem esetén egy horgolótű lehet segítségünkre. Mindenesetre ezt a műveletet nyugodt körülmények között kell végrehajtani és nem elég rá nyugodt két perc.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...