hasonló bejegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2024. szeptember 10., kedd

Azsúr mintás kardigán

Folyamatban... ez is.... már az ujjánál járok. Még tavaly elkészült hónaljig alulról. Azért teszem most fel, hogy egyrészt motiváljon, másrészt várhatóan kevesebb lesz később a szabadidőm.


2024. szeptember 7., szombat

Újszerű csiga

Még elemeiben volt és azok irányban voltak, csak épp összevarrva nem volt. Átküldtem egy szintén horgoló ismerősnek, hogy vajon mi készül. Mindenki azt a fajta csigát készíti, amit egy hosszított kúp, felgöngyölít és levarr. Jó stabilnak és kifejezőnek tűnik.

Még soha nem készítettem csigát, de most kedvet kaptam. Tanulmányoztam képeket, de végül látványra horgoltam. 

  • Magic ringbe hat félpálcát öltöttem, majd következő körben ezekbe egy-egy rövidpálcát,
  • Ezt követően a ház elülső részének horgolásakor már csak hátsó szálba dolgoztam. Növeltem a pálca méretét, egyráhajtásos pálcáig, a szaporítás meg addig ment, amíg minden harmadik szembe szaporítottam egyet.
  • Amikor elérte a szükséges szélességet, jön a ház másik oldala. Ezen az oldalon félpálcákkal dolgoztam. Két-három sorban intenzíven csökkentettem a szemszámot. 
  • A testet szintén magic ringbe kezdtem, hat rövidpálcát öltöttem bele. 
  • Körben horgolva kilenc szemig szaporítottam, soronként eggyel,
  • Ahhoz, hogy a fejét emelje, alul félpálcákkal szaporítottam, majd ezeknél egy sor horgolása után, a következő sorban fogyasztottam. 
  • Az összevarrásnál jobban figyeltem, hogy az egyráhajtásos pálcákon is fusson keresztül egy szál, fixálva a tömőanyagot. (Ez egy kicsi jószág egyébként.)

Katóságokból készült. A páncél Tűzmadár, fingering fonalvastagság (ami eggyel vastagabb, mint a csipke). A törzs "Csak csönd neked", az sport vastagságú.

Az ismerős nem ismerte fel. Hát itt a lelkesedésem véget is ért. (Majd látjuk, hogy lesz-e tovább fejlesztett változata.) Elpakoltam gyorsan dolgom végeztével. Egyébként is vendégeket várunk.


2024. szeptember 6., péntek

Cserepes virág

Talán jobban festett volna a videón is látható pamutos fonalból. Az vastagabb is, meg sűrűbb a fonása.  Masszívabb hengert alkot. Ez Diamond 3 mm-es fonal, amely a műszál miatt ide-oda csúszkált. A zöld zsinór utolsó centijeit is felhasználtam. Ez inkább kulcscsomóra vagy táskára pici dísznek való méret. 



A virágfej készül el legelőször. Utána ez gyakorlatilag élére állításra kerül a szálak rendezésével. Hátul egy picit megolvasztottam és összenyomtam. Azonban lehetőség van rá, hogy a hátuljára tegyem a függőt (majd keresek valami láncot vagy mobildíszt), így magát az összhatást nem zavarja.
 
És száz tipp, ötlet, motiváció elhangzott már a blogon. :)

2024. szeptember 5., csütörtök

Halacska

Mivel igény mutatkozott a rózsaszín halra, ezért készítettem egy másikat. Ezúttal kevésbé díszesre, egyszerűbbre szerettem volna. Még az elején nem volt meg, hogy milyet akarok, később is csak "nyomokban". 

Picit változtatnék az elkészítésén, de tényleg kicsit, egyébként egészen elégedett vagyok. A színe is nagyjából oké, mind férfinek, mind nőnek. Igaz, minimális rózsaszínt tartalmaz, de nem lehetett másképp. 

Nagyon bírom az arckifejezését. Találtam, nem matt fekete gyöngyöt:

És már elkészítve:


Apró változtatás

Nem tudom, más szokott-e úgy lenni, hogy készíti-készíti az alkotásokról a képet és csak a monitoron látja, hogy valami nem tetszik; többnyire nem éles, a háttérben van valami zavaró. Ez esetben a béka szája nem tetszett. Apró plasztikát ejtettem. Lehetne ezt fokozni; kicsit más színnel kiemelni, de én már nem nyúlok hozzá:

2024. szeptember 4., szerda

A varangy nyaral...

 és lábat lógat:

heverészik:

Ötletadó videó: itt. Nekem nem volt ilyen vékony fonalam. Ha lett volna se szívesen készítettem volna belőle. Tudom, hogy a videó végén ott a megvásárolható minta, de ebből a fonalból úgyse tudtam volna azzal a szemszámmal kicsi békát készíteni. Így inkább magamra hagyatkoztam. Nem is nagyon számoltam, ránézésre készítettem. 

Nem horgoltam össze a két elemet alul, mivel úgy ítéltem meg, hogy akkor már nem lenne szép, túl vastag lenne alul. Azt a logikát követtem, hogy a combok irányában és a szemeknél szaporítottam. Az unokaöcsém által itt hagyott virágkötöző drótot használtam. Jól körbetekertem fonallal, de úgy is csak az én kezembe kerül. Nem nagyon készítek magamnak semmit, de ennek ötlete annyira megtetszett, hogy marad.

Stone washed fonalakat használtam. Szeretem a tapintásukat. Ez a szín meg, őszintén szólva első ránézésre nem tetszett, de békának jó.

2024. szeptember 1., vasárnap

Ismétlés az anyja...

... elvileg a tudásnak. Annyi változott, hogy most már automatikusan csináltam a páncélját... de nem tudom hogyan. Tudtam, hogy hogyan kell állnia és ha úgy állt, ment az egész sor. Fordulásnál volt kis bizonytalanság, de utána szintén ment.


A zsinórjaim már fogyóban, így egy sodrott szálút házasítottam egy simával. A külseje sötét barna (nem fekete.)

Bevált az, hogy menetközben dolgoztam el, így könnyebb hozzáférni. A kialakításkor a szilárdon tartáshoz jó szolgálatot tesz a binder clips (aki irodában dolgozik ismeri) és a varráskor használt csipesz. Az hogy mihez csíptetem, változó. Van egy félig anyag, félig műanyag mappám. Abba még gombostűt is tudok szúrni. Könnyebb az egészet kényelmesre kitámasztani és megdönteni, hogy nyugodtan ülve tudjak dolgozni.

Egy igen rossz, de beszédes kép. Egyetlen szál a háta, az fut hol jobbra, majd ha véget ér a sor, balra. Itt a menetirány balról jobbra. Mindegyik csomó két részből áll (ez általános). Első lépésben a alapszín (drapp) szál jobb oldalt a páncél színe balon. Bog: felülről hurkol rá, felül jön ki a fonál és a zöld a menetirány felé néz. Második lépés: jobb oldalról közelít, alá hurkol és a felül jön ki, szintén a menetirány felől a szál vége. 

Amikor a másik irányba haladunk, ennek a tükörképe.

Madárpók

 És a variáció újabb darabja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...