hasonló bejegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2016. szeptember 25., vasárnap

Transzferált kaspó

Igen-igen! Ismét konzervdoboz. Nem vagyok az újrahasznosítás minta angyala. Hogy is mondjam? Mindig azt érzem, hogy "megteszi" a hasznosított holmi, de nem az igazi. Kissé talán zavar, hogy felismerhető, hogy mi volt előtte és nem tudok elvonatkoztatni. Viszont a konzervdobozok iránt lelkesedéssel vagyok. Hozzá ezek a szép minták! Jobb, mint bármilyen drága, csicsás társa!

A tömörebb "PARIS" feliratú tetszik jobban. Jól mutat az ablakban!



2016. szeptember 23., péntek

Transzferált varrósdoboz

Egy sima, natúr doboz "esett áldozatul" a gyakorlásomnak. Amúgy is szép volt, de így még talán még egy fokkal szebb lett.



2016. szeptember 15., csütörtök

Antik vasaló felújítása

Van egy szuper kis fórum, amelyen a transzferálással kapcsolatos tapasztalataikat osztják meg a hozzáértők. Van ott minden; kis sámli, kenyértartó, konzervdoboz, párna, szatyor, tejeskanna. 

Egyszer volt egy szenes vasaló is, alapvetően rózsás színben. Felcsillant a szemem, hiszen én már láttam ez a formát! A szüleimnek van ilyen! Kérdeztem is tőlük, hogy megvan-e még, amelyre bizonytalan válasz érkezett. Amikor előkerült és vázoltam az elképzelésemet, hirtelen azt láttam hogy anyu lemeredt. Ott csüngött a levegőben, hogy "Ne fesd át! Az eredeti valójában az igazi!" Pedig még csak azt se ejtettem ki, hogy "rózsaszín". Aztán szerintem gyorsan átgondolta, hogy úgy se kezdtek vele semmit és szabad utat engedett.



2016. szeptember 11., vasárnap

Megszületett a tökéletes

Kemény küzdelmek árán azt hiszem - de még nem akarom elkiabálni - ráéreztem a technikára. Az első próbálkozás után, mivel tökéletesre törekedtem, lecsiszoltam a feliratot. (Kemény munka volt. Volt egy olyan pont, amikor még csak belekapott a csiszolópapír és tényleg avitt hatású lett a legnagyobb betűvel írt szó, hogy nagyon-nagyon tetszett.) Második nekifutásra még kevesebb irat maradt a táblán. Csúnyán, egy sávban hiányzott. :(

Aztán miután elszontyolodtam sikerült. A hiba valószínűleg az volt, hogy kevés volt a ragasztó. (A légbuborékok kipréselése szerintem rendben volt.) Miután szivacsfestékeztem, megfestettem a hátulját, lakkoztam, elkészült és kitettem, időnként odavetettem a pillantásomat, gyönyörködtem benne.


"A mi csoportunk"

Íme az első ragasztásos transzferálásom. Még nem tökéletes.


2016. szeptember 4., vasárnap

A konzervdoboz második élete...

Próbálgatom, próbálgatom... Ahogy a netet olvasgatom, ebben a technikában nem lehet megúszni a tapasztalatszerzés fázisát. (Kérdés, hogy túl tudok-e e ezen lendülni.) 

Így hát türelemmel fogok neki újból és újból. Mindig az lebeg a szemem előtt, hogy mások milyen szépet készítenek és nem lehet, hogy nincs fantázia ebben.

Nem a legegyszerűbb felületet választottam, de olcsó. Előző életében vörösbabot rejtett. Gondos kimosást követően alapozást és akril festéket kapott.


Ismét tanultam valamit:
- Át kell gondolni, hogy milyen színű alapra dolgozzunk. (Világos színen legmutatósabbak a minták. Sötéten lehet, hogy elvész. Láttam már lila alapon fehér tyúk mintát, amelyből a technika sajátosságainak köszönhetően átvivendő pigment hiányában lila lett a jószág.)
- A részletgazdag dolgok kis felületen nem mutatnak. (Pláne, ha mondjuk hullámos is a felület, egy egy apró részlet a redőbe esik másik meg a hullám tetejére.)
- Célszerű előre kitervelni mit akarunk és aszerint képeket választani. (Így az üres részeket is precízebben lehet beosztani.)
- Konzervdoboznál lehetőleg kerülni kell az oldaltalálkozásra eső transzferálást. (Ott kiemelkedőbb az anyag. Transzferálásnál ez még jobban kiemeljük, illetve egy-egy erélyesebb mozdulatnál nagyobb az esélye, hogy ledörzsöljük a festéket.)
- Szürke mintából a felületen se lesz soha éles fekete hiába tökéletes mondjuk a kivitelezési technika. (Engem ez kimondottan nem zavar, mert legalább vintage jellege lesz.)
- Csak száraz felületre transzferáljunk, hogy ne szedje le a festéket, valamint ne erősen, mert akkor egészen a bádogig lejön.



Ami nem okozott nehézséget:
- Nem ragasztottam oda a mintát a felületre, hogy jobban tudjak alá kukkolni. Nem csúszott el így sem a minta.
- Számomra meglepő módon nem volt hátrány a hullámos felület és a sima papír találkozása. Nem kellett felfektetéskor ezzel kalkulálni.



Türelem, türelem! Szeretem az Almawin illatát, finom narancsos. Kitartóan kell dörzsizni, hogy átmenjen a minta. A felirat szerintem nyerő választás (másnál is tetszik). A saját munkámból a hal tetszik a legjobban, ez találta el azt a hangulatot, amit akartam. A horgony se rossz. Az iránytűből egyszerűbbet kellett volna választani, akkor teljesen elégedett lettem volna a munkámmal, de az az igazság, hogy küzdelmek ide, rossz választás oda, szeretem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...